🛒 Dárky k nákupu ZDARMA již od 1.000 Kč. 🎁 Vyberete si v košíku objednávky. 🎁

Jak poznat, kdy začít s příkrmy? Sledujte signály od miminka

Na začátku života dostávají děťátka všechny potřebné živiny z mléčné stravy. Postupem času však nastane správný čas obohatit jejich stravu i o nemléčná jídla. Pojďme si proto krok po kroku probrat zavádění příkrmů.

Blog_moonbabycz_jak poznat, kdy zacit s prikrmy

S prvními příkrmy byste neměli začít dřív než od ukončeného 4. měsíce. Naopak kolem 6. měsíce už by děťátko mělo dostávat i jinou než jen mléčnou stravu. Při zavádění příkrmů je vždy důležité řídit se signály, které vám dává váš drobeček. Pokud například důkladně sleduje každé vaše sousto a sahá vám do talíře, je ten správný čas vyzkoušet i nemléčnou stravu. Samozřejmě se o zavádění příkrmů poraďte se svým pediatrem.

Příkrmy nasazujte postupně

Drastickým změnám se špatně přizpůsobují jak dospělí, tak i děti. Proto určitě se začátkem šestého měsíce neodstavujte drobečka od mléka kompletně, protože jste si přečetli, že nyní už je nutné podávat příkrmy.

Naopak se zařazováním příkrmů do jídelníčku pracujte postupně. Nejdříve zkuste zeleninový příkrm na oběd. Může se stát, že malý strávník sní pouze jednu lžičku. Nevadí. V tom případě mu zbylé živiny dodejte kojeneckým mlékem a příště vyzkoušejte jiný druh zeleniny. Mnoho maminek také radí smíchat zeleninu s mlékem, aby děťátko dostalo do pusy známou chuť, ale zároveň se učilo i jíst.

Mezi suroviny, které jsou pro první příkrmy vhodné, se řadí mrkev, cuketa, brokolice nebo batát. Můžete však vyzkoušet i jinou zeleninu. Pediatři radí s jednu surovinu podávat zhruba tři až pět dnů po sobě, abyste si ověřili, že na ni drobeček není alergický.

K obědu přidejte večeři

Kolem sedmého měsíce můžete k obědovým příkrmům přidat i večerní. Jídelníček drobečka můžete obohatit o obiloviny či libové maso. Vždy připravené bez dochucovadel a tak, aby bylo možné ho rozmělnit tlakem jazyka na patro. Je také správná doba na to zařadit první ovocné příkrmy.

Spolu se zaváděním dalších potravin měňte také konzistenci příkrmů. Suroviny jen rozmačkejte vidličkou, postupně nechávejte kousky. Nebo rovnou vyzkoušejte metodu BLW a jemné kousky zařazujte do jídelníčku od začátku.

 

Co dělat, když dítě odmítá příkrmy

Mdlá chuť neochucené zeleniny, která nahradí lahodnou mléčnou chuť, může v dítku vyvolat nechuť k příkrmům. Pokud je dlouhodobě odmítá, nepropadejte zoufalství. Zkoušejte nové suroviny, ale třeba i formy servírování. Jídlo například podávejte na roztomilých talířcích, používejte  pestře zbarvené lžičky nebo dítko při jídle zkuste zabavit. Někdy stačí i to, když si vychutnáte pokrm společně s vaším drobečkem. Jelikož se vás bude snažit napodobit, bude chtít vyzkoušet i příkrm.

Myslete na to, že podávání prvních příkrmů může občas připomínat zápas. Pokud nechcete vždy převlékat děťátko do čistého oblečení a zároveň umývat celou kuchyni, doporučujeme před zahájením hostiny obléknout potomkovi bryndák s rukávy. Ty naše se vyznačují nejen krásným designem, ale i praktickou kapsou ve spodní části, která zachytí všechny zbytky jídla.

A co pitný režim?

U dospělé osoby tvoří voda zhruba polovinu váhy. Věděli jste ale, že u miminka je to až 80 procent? Proto je důležité myslet kromě příkrmů i na pitný režim. Dokud jen kojíte či podáváte umělou výživu, stačí vašemu drobečkovi podávat doporučenou denní dávku mléka, což je po návratu z porodnice po desátý den života 100–130 mililitrů na kilogram váhy, následně po sedmý měsíc 150–180 mililitrů na kilogram.

Pokud by se vám zdálo, že má miminko zácpu či nedostatečně močí, zkuste podat malé množství kojenecké vody. A jestliže se stav nelepší, okamžitě se poraďte s pediatrem.

Jakmile začnete podávat příkrmy, je potřeba myslet i na doplňování tekutin. V období kolem šestého měsíce by měl drobeček vypít 150–180 mililitrů tekutin na kilogram váhy. Od osmého měsíce do jednoho roku pak 100–140 mililitrů na kilogram. Mezi prvním a druhým rokem pak stačí vypít 80–120 mililitrů na kilogram váhy. Pamatujte přitom, že do tekutin se počítají i polévky, ovoce s vysokým obsahem vody…

A samozřejmě i zde platí, že dostatečné zavodnění děťátka poznáte podle pravidelně mokré pleny a světlé moči.

Zatímco v útlém věku je vhodné podávat tekutiny po lžičkách či injekční stříkačkou, pro starší děťátka je ideální učící hrnek s brčkem, který najdete v naší nabídce. Jeho design navíc ladí s naším silikonovým nádobím.

kontaktujte_nas_moonbaby.cz