🛒 Dárky k nákupu ZDARMA již od 1.000 Kč. 🎁 Vyberete si v košíku objednávky. 🎁

Zelenina vhodná na první příkrmy

Zelenina vhodná na první příkrmy: co dát na první lžičku a jak předejít odmítání?

banner_blog_zelenina_vhodna_na_prvni_prikrmy_moonbabycz

Mezi 4. a 6. měsícem může miminko ochutnat svou první nemléčnou stravu. Naproti lahodné chuti mlíčka je to hůře akceptovatelná změna. Jaká zelenina je vhodná na první příkrmy? A proč je pro první lžičku nejlepší? Poradíme vám, jak překonat a otestovat odmítání příkrmů nebo kdy je čas zahrnout další suroviny.

Postupujeme od první lžičky

Zelenina je nejvhodnější surovinou pro první lžičku příkrmu. Tento názor se opírá o doporučení francouzských pediatrů. Proč si za ním stojí? Neboť zelenina nemá příliš zajímavou chuť. 

Miminka si rychle zvykají na chuť sladkou. Kdybyste začali například s ovocem nebo kašičkou, se zeleninou byste už třeba u miminka dobře nepochodili. S jakou zeleninou tedy začít?

Zelenina vhodná na první příkrmy

Na začátek zvolte jednodruhový příkrm. Vybírat doporučujeme nejlépe sladší druhy zeleniny – batát, mrkev. První dvě až tři koštovací lžičky by měly zahrnovat jediný druh zeleniny. Začněte například již zmiňovanou mrkví, batátem nebo bramborem. Tuto jednu potravinu děťátku dopřávejte po dobu dvou dnů. 

Poté k základu přidejte další druh zeleniny. Třeba celer, petržel, dýni. Úkol bude stejný – postupovat v menším množství. Tentokrát už může převažovat již otestovaná zelenina. A v menším množství (dvou až tří lžiček) se přidá druh nový. Testujeme dva dny. Pokud se obejdete bez potíží a znaků alergie nebo intolerance, máte vyhráno. Do jídelníčku jste zařadili další zeleninový druh. Tímto způsobem přidáváte další a další druhy. 

Ideální zelenina pro první lžičku:

  • mrkev, 
  • brambora,
  • petržel,
  • celer,
  • lilek,
  • batát,  
  • cuketa,
  • dýně, 
  • červená řepa,
  • pastinák,
  • špenát, 
  • fazolky.

Později vyzkoušejte „nafukovací“ druhy jako květák, brokolice, které jsou vhodné od ukončeného 6. měsíce. 

Kdy je čas na první příkrm?

S první lžičkou zeleniny začněte již od ukončeného 4. měsíce, a to u miminek nekojených. Pokud kojíte, počkejte až do ukončeného 6. měsíce. 

Zeleninu vybírejte pečlivě, nejlépe v BIO kvalitě, která je bez pesticidů, toxických látek, dusičnanů a těžkých kovů. Pokud sáhnete po hotovém BIO příkrmu, uděláte stejně tak dobře. Navíc seženete přímo ty, které jsou pro první lžičku určené (První lžička HiPP).

Příkrm zařaďte do poledního menu. Nejdříve dejte labužnickou ochutnávku, poté miminko nakojte nebo dokrmte umělým mlékem.

Jak zeleninu k prvnímu příkrmu připravit?

Nejšetrnější je vaření v páře. Zelenina si tak zachová nejen svou barvu, ale také chuť, je lépe stravitelná a nutričně bohatější. Není k tomu zapotřebí žádného speciálního aparátu. Vystačíte si s obyčejným hrncem a pařákem.

Po uvaření zeleninu rozmixujte nebo rozmačkejte vidličkou. Miminka kousky cítí opravdu nerady. Přechod od tekuté stravy musí být postupný. Kousky přijdou na řadu až od 10. měsíce. Nyní potřebujeme co možná nejjemnější kašičku. 

Vhodnou texturu získáte, když do rozmixované zeleniny přidáte tekutinu. Třeba tu, ve které jste zeleninu vařili. Využít lze i mateřské mléko. Nakonec je ještě podstatné příkrm zakápnout dvěma kapkami kvalitního slunečnicového, olivového, řepkového oleje (za studena lisovaného).

Vypadá to, že miminku nechutná?

Úspěch je každá jedna lžička dávkovaná s velkou porcí trpělivosti. Není nutné, aby toho snědlo hodně. Je to gurmánská záležitost a odhalování nových chutí. Že vám miminko jídlo plive? Může se zdát, že mu nechutná. Mnohdy je to ale dáno tím, že ještě nemá s posouváním jídla a polykáním tolik zkušeností. Naproti sání mléčka totiž zvládnutí tohoto úkonu vyžaduje jinou techniku. 

Špička jazýčku se nalepí na patro a jídlo pak jde automaticky z pusinky ven. Jak tomu předejít? Lžičku s jídlem položte až na zadní část jazyka, což polykání zjednoduší.

Náš tip: U krmení je důležité myslet i na vhodnou velikost a tvar lžičky. U nás si vyberete ergonomicky propracované a zdravotně nezávadné hravé zvířecí příbory i lžičky ze silikonu

Kdy je čas posunout se dál?

Zhruba po měsíci, kdy vaše ratolest ochutnala všechny druhy zeleniny, se posuňte dále. K zelenině začněte přidávat maso. Vhodné je hovězí, jehněčí, králičí, telecí, ale i drůbež (kuře, krůta, kachna, husa). 

Volte libové části. Maso nedávejte do příkrmu každý den, ale střídejte jej s vaječným žloutkem. Obsah masa v masozeleninovém příkrmu by se měl rovnat zhruba 25 % celkového objemu příkrmu.

A kdy začít s ovocem?

Ovocné příkrmy můžete zapojit po dvou týdnech až měsíci od úspěšného zavedení zeleninových příkrmů. Jestliže začněte s první lžičkou od ukončeného 4. měsíce, ovoce byste měli absolvovat od ukončeného 5. měsíce. Avšak i kojené děti by ideálně měly vyzkoušet všechny potraviny včetně lepku do ukončeného 7. měsíce. 
Mezi 4. a 7. měsícem se totiž u dětí vyskytuje tzv. imunologické okno. Co to znamená? V tomto období imunitní systém mnohem lépe interaguje s alergeny. Pokud toho využijete, snižuje se tak výskyt potravinových alergií u miminka v budoucnu.

A nejlépe se jí z kvalitního a barevně hravého nádobí! 

Podívejte se na naše nejprodávanější silikonové sady. Doma je už mají stovky maminek a jsou s nimi nadmíru spokojeny!

Jak vybrat správné nádobí pro první příkrmy?

Dbejte nad kvalitu před kvantitou. Hledejte kvalitní certifikované nádobí. Navíc příkrmy s kvalitním silikonovým nádobím jsou hračka! Jednoduché na údržbu. A to každá maminka chce, ušetřit na mateřské čas. A hlavně energii! Mám pravdu? ❤️ Více se o kvalitním nádobí a jak jej vybrat dočtete v našem dalším článku. 

kontaktujte_nas_moonbaby.cz