🛒 Dárky k nákupu ZDARMA již od 1.000 Kč. 🎁 Vyberete si v košíku objednávky. 🎁

Co nedávat dětem do 2 let věku

Věk do dvou let je z hlediska výživy pro dítě klíčový. Proto je nutné, aby rodiče dbali na takovou skladbu potravin, která poskytne děťátku všechny živiny, nezbytné pro jeho správný vývoj a dobré zdraví.

My se však tentokrát nepozastavíme u pokrmů, které jsou pro malé děti doporučené, nýbrž u těch, které byste svým potomkům do dvou let podávat neměli. Těchto potravin je totiž celá řada a není jisté, zda rodiče tuto znalost mají.

 

Co nedávat dětem do 2 let věku_blog moonbaby.cz

Pozor na syrovou stravu!

Za prvé by přikrmovaní kojenci a mladší batolata neměli konzumovat žádnou syrovou stravu. Do osmi měsíců by to neměla být syrová zelenina ani ovoce (jen šťáva z nich, kompot nebo sterilizované pyré), a už vůbec pak syrová vejce či dokonce maso. Syrová vejce jsou v různých nepečených dezertech, sladkých krémech, zmrzlinách, aj. A syrové maso jí dospělí dnes zcela běžně – carpaccio z tuňáka i lososa, ale též hovězí a telecí carpaccio, málo propečené bifteky rare a very rare, tatarský biftek; v oblíbeném sushi bývají syrové ryby, některé mořské plody a ryby se konzumují pouze zakapané citronem, a podobně.

Nejde jen o to, že suroviny tepelně nezpracované mohou do organismu přinést různé bakterie, ale také z toho důvodu, že syrové jídlo je pro zažívací trakt takto malých dětí těžko stravitelné. Proto tyhle, na první pohled zdravé potraviny, svým drobečkům nenabízejte.

Nápoje, kterých se vyvarovat

Co se nápojů týká, rozhodně nepodávejte syrové mléko, džusy, limonády, černý čaj. Vhodná je čistá (u kojenců převařená) voda, případně voda s kapkou čerstvé ovocné šťávy, slabý dětský čaj.

Jak je to se solí a cukrem?

Další surovinou, které je zapotřebí se vyvarovat, je sůl. Do jednoho roku byste neměli solit dítěti vůbec. Pak můžete začít jídlo nepatrně přisolovat, ale opravdu jen v minimálním množství.

Obdobné je to s cukrem. Známým nešvarem maminek je podávání velkého množství sladkého jídla batoleti. Na cukr si dítě rychle zvyká, neboť je pro ně velice lahodný, a fakt, že není zrovna zdravý (rafinovaný cukr negativně ovlivňuje vstřebávání vápníku a dalších minerálních látek) je jen jedním aspektem. Druhý dopad nadměrného slazení je skutečnost, že dítko pak odmítá jinou stravu, než sladkou. Místo cukru jsou vhodnější nejprve ovocné šťávy či dřeně a později i samotné ovoce.

Další prohřešky ve stravování batolat

Když váš potomek začne chodit, začnete ho brát již jako „velkého“, a mnozí rodiče mají tendenci krmit dítě stravou pro dospělé. Není to však správné. V tomto věku je nezbytné vyvarovat se většího množství tuku, zejména pak tučného masa, rostlinných olejů, sádla. Pro dítě do dvou, a možná až do tří let by měla stačit polovina až jedna lžička čerstvého másla do hotového pokrmu.

Velkým prohřeškem proti zdraví vašich potomků je podávání uzenin dětem v batolecím, ale i pozdějším věku. Vhodná je pouze kvalitní dušená šunka s minimálním množstvím soli. Jestliže je zakoupený produkt příliš slaný, vyvařte šunku před podáváním ve vodě. Stejně tak by rodiče neměli malým drobečkům připravovat jídlo z konzerv a jídla příliš kořeněná.

Jak je to s konzumací kravského mléka

Když děťátko odstavíte od kojení, nahradíte mateřské mléko sušeným produktem podle doporučení svého pediatra. Nebude-li dítě mléko chtít, je třeba vystřídat a vyzkoušet více druhů náhradní mléčné výživy. Nenabízejte dítěti bez svolení lékaře kravské mléko před třetím rokem života. A i pak má být převařené a jen v menším množství – raději podávejte mléčné výrobky jako je pribináček nebo jogurt.

Jak vybrat správné nádobí pro první příkrmy?

Dbejte nad kvalitu před kvantitou. Hledejte kvalitní certifikované nádobí. Navíc příkrmy s kvalitním silikonovým nádobím jsou hračka! Jednoduché na údržbu. A to každá maminka chce, ušetřit na mateřské čas. A hlavně energii! Mám pravdu? ❤️ Více se o kvalitním nádobí a jak jej vybrat dočtete v našem dalším článku. 

kontaktujte_nas_moonbaby.cz