🛒 Dárky k nákupu ZDARMA již od 1.000 Kč. 🎁 Vyberete si v košíku objednávky. 🎁

Metoda BLW a maso | Krok za krokem

V předchozím článku jsme vám představili metodu BLW krok za krokem. V tomto článku se konkrétně zaměříme na to, jak děťátku začít za pomocí metody BLW podávat maso.

Copy of bannery shoptet MB (3) (2)

Úvodem; Co znamená metoda BLW? 

BLW metoda, z anglického Baby Led Weaning, znamená přikrmování dítěte po kouscích. Necháváme dítě ať si samo bere do ručiček kousky jídla a jídlo samo jí. Jedná se doslova o odstavování řízené dítětem, nikoliv rodičem. Tato metoda stravování má dobrý vliv na vývoj a psychiku dítěte. Není rodičem zasahováno do samostatnosti dítěte. 

Jak přejít na metodu BLW nebo jak s ní začít?

Ideálně nabídněte dítěti něco ze svého vlastního talíře. Jakmile uvidíte, že děťátko jeví zájem a natahuje ručky po jídlu, vyzkoušejte to. Nechte se vést svou intuicí a mateřským instinktem, správný čas jako maminka poznáte.

U metody BLW, Baby Led Weaning, je nejdůležitější, že dítě samo chce začít brát potraviny do svých rukou. Je to signál, že organismus děťátka je skutečně připravený. Na příkrmy není vůbec potřeba zavádět nejdříve 2 dny dýni a pak další 2 dny jinou zeleninu jako je tomu u tradičního stylu zavádění příkrmů. Není ani nutné striktně začínat čistou jednodruhovou zeleninou!
Pokud se vám natahuje dítko po ovoci, dejte mu ovoce. Je pouze mýtus, že když začnete ovocem, začne vám pak zeleninu odmítat. Od těchto domněnek a mylných informací se zcela odprostěte.

Jaké první jídla na příkrmy děťátku připravit?

Spousta maminek si mylně myslí, že mezi první příkrmy se řadí mléčné výrobky nebo čistá kaše z jednodruhové zeleniny. Odborníci se shodují, že strava miminka by měla být bohatá zejména na různou zeleninu. Obsahuje totiž spoustu vitamínů. 

Nezapomínejte na bílkoviny, přikrmujte masem

Co nám dospělákům chutná k zelenině? No přece bílkovina! Bílkovina je základní stavební kámen pro správný vývin dítěte a zajišťuje vyváženou skladbu jídelníčku nás všech. Jednou z možností je maso, které slouží k doplnění bílkovin a železa. V začátcích je pro miminko určitě nejlepší vybírat libové maso

Metodou BLW můžete podávat maso:

    • libové trhané maso
      • upečte kuřecí nebo krůtí prsa vcelku a pak je vidličkou natrhejte na malé kousky, přidejte ke kouskům vařené zeleniny
    • kuřecí nebo krutí vývar
      • v polévce nechte malé kousky libového masa a podávejte s vařenou zeleninou ve vývaru
    • pečené kuřecí nebo krůtí maso
      • maso nakrájejte na malé kousky, osmahněte na pánvi na přepuštěném másle ghí a pak ho dejte v míse péct cca 30 minut na 200 °C, maso pravidelně podlévejte vodou
    • pečené kuřecí nebo krůtí maso se zeleninou
      • maso nakrájené na malé kousky pečte v zapékací míse dohromady se zeleninou (mrkev, dýně, brokolice) - ušetříte čas a máte perfektní pokrm nejenom pro děti!

Časté obavy maminek při začínání s příkrmy - nezadusí se, nevdechne něco?

Neznám ve svém okolí maminku, kterou by tyto otázky před stravováním miminka nenapadly. Je přirozené se bát. Co maminkám pomáhá? Zjistit si informace o dávicím reflexu kojenců a malých dětí. Pokud se dostanou nerozkousané kousky stravy dál, než by měly, dítě kousky vydáví. Reflex mají děti mnohem vyvinutější než my dospěláci. Při metodě BLW krájejte dětem stravu na velmi malé kousky a vždy buďte po celou dobu krmení u dítěte a hlídejte ho. 

Jak dlouho potrvá, než bude jíst samo? Maminky, budťe trpělivé.

Přísloví "Trpělivost růže přináší" je pravdivé. Dítě hned na začátku nezačne jíst zcela samo. Vždy je potřeba vědět, že musíte mít v záloze mléko. Pokud je děťátko hodně hladové, je lepší dát mu nejdříve mléko a až potom ho nechat kousky stravy ochutnávat. Děti při začátcích příkrmů nechápou, že jídlo je k tomu, aby je zasytilo. Tento poznatek přichází okolo 9. – 10. měsíce. Některým dětem to může začít docházet dříve, je to hodně individuální. 
Dítě se začne postupně zlepšovat a začne jíst víc a víc. Nebuďte smutné a nezoufejte, pokud děťátko ze začátku jen ochutná a sní třeba jen jedno sousto! Je to naprosto normální a k začátkům BLW to neodmyslitelně patří. Do 1. roku dítěte jsou příkrmy jen o experimentování a pokusech, hlavním zdrojem výživy stále zůstává mléko. 

Výhody BLW metody

Metoda BLW s sebou nese jednu obrovskou výhodu. Je to pro vás, milé maminky, ohromná svoboda.  Nemusíte vařit extra jídla pro vás a zvlášť extra pro děťátko. Nevymýšlejte složitě, co by si dnes dítě dalo. Zkoušejte vařit tak, aby se najedla celá rodina. Dítěti jen připravujte menší kousky jídla. A další bonus? Nemusíte děťátko krmit! Samo se naučí dávat si jídlo do pusy. 

Chcete, aby se dítě začalo učit jíst příbory?

Jakmile dítě začíná ovládat jemnou motoriku přichází na řadu učící příbory. Dejte děťátku do rukou jedny z našich příborů a uvidíte, jak ho příkrmy budou bavit! Pro rozvoj jemné motoriky je zapojení příborů při příkrmech obrovské PLUS.

 kontaktujte_nas_moonbaby.cz