🛒 Dárky k nákupu ZDARMA již od 1.000 Kč. 🎁 Vyberete si v košíku objednávky. 🎁

Do kdy používat zavinovačku?

blog_moonbaby_do_kdy_pouzivat_zavinovacku

Zavinovačka je nepostradatelný pomocník všech rodičů. Do kdy ji používat?

Když je dítě v maminčině bříšku, má jen málo prostoru na pohyb a zároveň je pěkně v teple. Jenže po devíti měsících vykoukne na svět, který je velký, plný neznámých podnětů a často je na něm zima. A právě v tu chvíli přichází na scénu nepostradatelný pomocník rodičů – zavinovačka pro miminko.

Zejména v prvních týdnech je zavinovačka stěžejní součástí dětské výbavy. Dítko se teprve seznamuje se světem kolem sebe, poznává i své vlastní tělo. Šermuje s ručičkami, kope kolem sebe… To vše může způsobovat neplechu. Ať už při spaní, nebo i ve dne. Proto se nebojte zavinovačku v prvních týdnech pevněji utáhnout. Miminku to vadit nebude, je zvyklé na stísněný prostor v maminčině bříšku.

V prvních dnech se nebojte zavinovačku používat ve dne i v noci. Postupně s děťátkem zkoušejte i jiné pozice – třeba pasení koníčků nebo klidné ležení na zádech. Uvidíte, jak na změnu zareaguje.

Zavinovačka jako pomocník pro návštěvy i při kojení

První týdny života miminka jsou ve znamení představování rodině. I při tomto rituálu je novorozenecká zavinovačka neocenitelným pomocníkem. Ne všichni příbuzní jsou totiž zkušení rodiče, takže často nevědí, jak drobečka chytnout. Pokud jim dáte dítko zabalené do zavinovačky, stačí vám hlídat, že příbuzní budou vašemu pokladu podpírat hlavičku. Odpadnou vám starosti s tím, že by dítko mohlo udělat neočekávaný pohyb, kvůli kterému by z náruče vyklouzlo.

Nekoordinované pohyby jsou nebezpečné i při kojení. Proto v prvních týdnech neváhejte miminko zavinout i při něm. Drobečci navíc často hned po jídle usínají, takže předejte tomu, že budete rozespalé dítko soukat do zavinovačky.

Zavinovačka na tři, šest či devět měsíců?

S koncem šestinedělí přidávejte čas, které bude miminko trávit mimo zavinovačku. Nebalte ho už na většinu dne, ačkoliv na šlofíky přes den můžete zavinovačku klidně použít. Postupně však ubírejte čas, který dítě tráví v pevném sevření.

Kdy však dítko odnaučit spát v zavinovačce úplně? Jednoznačná odpověď neexistuje u odborníků, ale ani u rodičů. Zatímco někteří přestávají zavinovat už ve třech měsících, jiní svým drobečkům dopřávají spánek v zavinovačce až do devíti měsíců. A nedá se jednoznačně říct, že by něco bylo zcela správně, nebo zcela špatně.

Vždy sledujte signály, které vám dítko dává. Pokud při samotném zavinování protestuje či pláče, ale naopak bez zavinovačky už zvládá spát, nenuťte mu ji. Stejně tak sledujte, jak váš drobeček v zavinovačce spí. Pokud se v ní vrtí a snaží se z ní vysoukat, vyzkoušejte spánek bez zavinovačky. Nebo ji alespoň povolte. 

Zpozorněte také v případě, že namísto toho, aby dítko v zavinovačce poklidně a dlouze spalo, tak se stále převaluje a často se budí. 

Zkrátka každé miminko je jiné, takže bude trávit i rozdílný čas v zavinovačce. Nebuďte špatní z toho, pokud zrovna to vaše bude zavinovačku potřebovat déle. A stejně tak vás nemusí trápit, pokud už třeba po měsíci nebudete zavinovačku potřebovat.

Mušelínové zavinovačky MOONBABY

Na kvalitě a především pohodlí miminek nám velmi záleží. Mezi naše nejoblíbenější patří mušelínové zavinovačky, které šijeme z mušelínu. Mušelín je známý taky pod pojmem dvojitá gáza nebo gázovina. Je velmi příjemný a měkoučký na dotek, prodyšný a vysoce kvalitní.

Oblíbený je nejen pro miminka, ale mnoho žen si získal mušelín pro jeho měkkost a úžasné vlastnosti. Spousta žen si z něj nechává šít šaty nebo halenky na míru. 

Co se zavinovačkou, když se dítko naučí spát pod dekou?

Zavinovačka na spaní nemusí sloužit jen svému primárnímu účelu. Využít ji můžete i jako praktickou deku do kočárku, autosedačky či jako podložku na hraní. Nemusíte se tak bát, že ji využijete jen v prvních týdnech života vašeho drobečka, naopak vám může sloužit několik měsíců.

kontaktujte_nas_moonbaby.cz