🛒 Dárky k nákupu ZDARMA již od 1.000 Kč. 🎁 Vyberete si v košíku objednávky. 🎁

Těhotenství týden po týdnu: těhotenské nevolnosti 2. měsíc

Druhý měsíc těhotenství se nejčastěji nese ve znamení změny jídelníčku. 

Ať už kvůli správnému vývoji dítěte, nebo pro zmírnění těhotenských nevolností. Čemu se vyhnout a co naopak začít jíst? I na to se podíváme v dalším díle seriálu Těhotenství týden po týdnu.

moonbabycz_blog_tehotenstvi_tyden_po_tydnu_tehotenske_nevolnost_2_mesic

5. týden těhotenství

V tuto chvíli je vaše miminko velké asi jako jadérko z jablka. Měří pouze dva milimetry a váží kolem jednoho gramu. I přes malé rozměry se už tvaruje, formuje se mu mozek, mícha, svaly a mícha. Srdce děťátka už bije a pumpuje krev. 

Pro maminku však tento týden nemusí být spojený jen s příjemnými pocity. Součástí prvního trimestru jsou totiž časté pocity únavy, bolesti hlavy, nevolnost, změny nálad či citlivá prsa. Právě tyto příznaky, společně s vynechanou menstruací, často ženám napoví, že jsou těhotné.

6. týden těhotenství

Miminko roste ve vašem bříšku velmi rychle. Oproti minulému týdnu se čtyřikrát zvětšilo a v srdce už začíná silně bít. Bohužel se zintenzivňují takzvané těhotenské ranní nevolnosti. A nenechte se zmást názvem, můžete je mít po celý den. Zmírnit je můžete úpravou jídelníčku. Odborníci radí vyřadit tučná a kořeněná jídla a konzumovat spíše menší porce častěji za den. Důležitá je také dostatečná hydratace. Čistou vodu doplňte mátovým čajem, který je v boji s nevolností účinný.

7. týden těhotenství

Děťátko dělá ve vývoji opravdové pokroky. Má už dvanáct milimetrů, takže je velké asi jako korálek. Váží však stále jen gram. Výrazně roste hlavička, ve které se tvoří mozkové buňky. Zároveň se tvoří základy obličeje. Děťátko se už začíná hýbat, nicméně navenek ještě nemůžete cítit, že „miminko kope”.

V tuto chvíli už každá maminka ví, že je těhotná. Aby co nejvíce pomohla správnému vývoji dítěte a zmírnila nevolnosti, měla by se vyhýbat syrovému masu, mořským plodům či plísňovým sýrům. Tělo vám však jasně napoví, které další potraviny mu jsou nepříjemné. Pozorně mu naslouchejte. 

8. týden těhotenství

Oproti začátku druhého měsíce je dítě osmkrát větší. Drobeček už bude vidět na ultrazvuku a lékaři pomocí něj zjistí, jestli nečekáte dvojčata, trojčata… Nyní je tedy nejlepší čas zajít ke gynekologovi. Co se vývoje týká, každý orgán je nyní na svém místě a začíná se tvořit mléčný chrup i jedinečné otisky prstů. Také se vyvíjejí klouby.

Pokud vás stále nepřecházejí nevolnosti, nezoufejte. Je to zcela normální. V případě, že jsou čím dál větší a neudržíte nic v žaludku, zkuste popíjet ovocné a zeleninové šťávy, které vám dodají potřebné živiny.

Ve druhém měsíci už se můžete začít poohlížet i po výbavičce. Začněte si sepisovat seznam toho, co budete potřebovat. Na samotný nákup je ale zatím většinou ještě brzo. Zvlášť pokud plánujete ladit barevnost výbavičky na základě pohlaví miminka.

Pro dokumentaci průběhu těhotenství si však můžete pořídit milníkové kostky. Budou se krásně vyjímat na fotkách s rostoucím bříškem. A po porodu je využijete na zaznamenávání důležitých okamžiků s drobečkem.

465_da--rkovy-set-unisex-moonbabycz-deka-milni--ky

S láskou a radostí pro Vás, nastávající maminky, připravuji články. Neváhejte se mě kdykoliv na cokoliv zeptat. Najdete mě na online chatu, telefonu nebo e-mailu.

Přehlédly jste první díl našeho seriálu těhotenství týden po týdnu na našem BLOGU moonbaby.cz

V prvním díle článku se věnujeme přípravě na mateřství. 

V druhém díle článku se věnujeme prvnímu měsíci těhotenství týden po týdnu. 

 

 

kontaktujte_nas_moonbaby.cz