🛒 Dárky k nákupu ZDARMA již od 1.000 Kč. 🎁 Vyberete si v košíku objednávky. 🎁

Metoda BLW Krok za krokem| První příkrmy nemusí být jen kaše

bannery shoptet MB (5)

Kolem pátého měsíce života je vhodné začít děťátku k mateřskému mléku přidávat i první příkrmy. Jenže co je pro nejmenší strávníky vhodné? A jakým způsobem jim jídlo připravit?

Stejně jako u zavinování, chození na nočník… i u podávání prvních příkrmů platí, že každé dítko je jiné, proto nelze přesně říct, kdy začít s příkrmy. Nejlepší je sledovat následující signály: 

  • dítko zvládne sedět a udrží hlavu,
  • dokáže koordinovat oči, ruce a ústa,
  • nedělá mu problém polykat jídlo.

Tyto dovednosti by si měl váš poklad osvojit mezi čtvrtým a šestým měsícem. Dobrým signálem může být také chvíle, kdy vám začne malý strávník brát jídlo z talíře.

V čem spočívá metoda BLW?

  • metoda dává miminku svobodu volby - ve výběru potravin, ale také v tom, kdy je připravené opustit mléčnou stravu
  • dítě se krmí samo - nekrmí rodič
  • miminko se učí první kousat, pak polykat
  • jídla nemixujete, nepasírujete, neděláte z nich kaše
  • dítě se samo rozhoduje jaké množství jídla sní, nic mu nenutíte
  • miminko začne s touto metodou vleže na bříšku, v klubíčku či u vás na klíně
  • je to takzvaný "návrat ke kořenům" = společné rodinné stolování bez nutností vařit dítěti "něco jiného"

Kdy je dítě připravené a jak to poznáte?

Obecně se říká, že správný čas nastává, když je miminko na takové úrovni, že je schopno samo vzít cokoliv do ruky a jeví evidentní zájem o jídlo. Třeba tak, že se vám ho snaží vzít z talíře. POZOR maminky! Není překážkou, že miminko nemá ani jeden zoubek nebo jich má jen pár. 

Jak začít s příkrmy aneb metoda BLW krok po kroku

Dosud bylo dítko zvyklé pouze na mléko od maminky. Pokud si však myslíte, že mezi vhodné první příkrmy patří právě mléčné výrobky, jste na omylu. Odborníci se shodují, že byste měli stravu miminka obohatit nejprve o zeleninu. Obsahuje totiž spoustu vitamínů. 

Přidávat můžete i maso, které slouží k doplnění bílkovin a železa. V začátcích je určitě nejlepší vybírat libové maso. Více o tom jak podávat metodou BLW maso se dozvíte v dalším článku na našem blogu. 
Jídelníček malého strávníka můžete obohatit i o obiloviny, které dodají sacharidy a vlákninu. Mezi první obiloviny se doporučuje amarant, kukuřice, pšenice, pohanka nebo rýže.

Oddálit byste měli ovoce, uměle slazené potraviny, jídlo s velkým množstvím soli a zcela určitě se vyhněte procesované stravě. Naopak volte potraviny v co nejvyšší kvalitě, zkuste třeba suroviny v bio kvalitě.

Příkrmy kupované vs. doma připravené

V dnešní době je na trhu množství už hotových příkrmů. Rozhodně se nestyďte po nich sáhnout. Nikdo přece netvrdí, že musíte vědět, jak na příkrmy nebo že musíte mít vždy vše podomácku připraveno v extra BIO kvalitě ze zahrádky.

Při pátrání v regálech vždy důkladně čtěte složení! Zaměřte se na to, aby vše bylo co nejčistší a seznam surovin nebyl dlouhý jako obchodní podmínky v bance; to nevěstí nic dobrého.

Pokud tápete, zda je příkrm kvalitní, můžete se podívat na web Fér potravina, kde uvidíte kompletní složení i varování před nevhodnými surovinami.

Je nutné první příkrmy podávat ve formě kaše?

Není! Zatímco naše babičky a maminky byly zvyklé podávat první příkrmy pěkně rozmixované, v poslední době je velice moderní metoda BLW (Baby Led Weaning) – dítětem vedené odstavování. Tato metoda nepočítá s kašemi a učí dítě nejdřív žvýkat, než polkne. Dává dítěti svobodu volby ve výběru potravin. Naservírujte svému malému strávníkovi možnosti na talíř nebo do misky a nechte ho samotného rozhodnout, co a kdy sní. Dítě si později navíc jídlo nabírá lžičkou nebo dětským příborem a odpadá krmení od rodičů.

Co podávat při metodě BLW?

Dítě si při této metodě sice vybírá, co chce jíst, ale hlavní slovo má vždy rodič. Stále tedy platí, že by mělo dostat nejprve zeleninu, maso a obiloviny. Zkrátka stravu, která prospívá jeho vývoji. Je však jen na dítku, co si nabere do ruky nebo na lžičku.

Ač při této metodě jídlo nemixujete, stále ho musíte malému strávníkovi přizpůsobit. Se steakem se zeleninovým salátem se zkrátka nepopere. Proto je vhodné jídlo upravit tak, aby ho bylo možné rozmělnit tlakem jazyka na patro. Příkladem může být vařená zelenina nebo jemné libové maso. Potraviny pak rozkrájejte nebo promáčkněte na malé kousky.

Na co si dát při příkrmech za pomocí metody BLW pozor?

Maminky, dbejte na to, aby byla vstřebatelnost živin dostatečná, ideálně co nejvyšší. Upravte kousky dítěti tak, aby byly dobře uvařené a spíše menší, než větší. Pokud budete dítěti chystat jídlo po velkých kusech, stane se vám, že ho najdete v plínce. A to nechcete. Vstřebatelnost bude mnohem vyšší, když jídlo budete dítěti připravovat do misky v menších nakrájených kouscích.

 

Metoda BLW krok po kroku

Dočetly jste až sem? Pojďme si tedy ukázat souhrn toho, co jste se v tomto článku dozvěděly. Můžete ho použít jako návod a sama si odškrtávat jednotlivé kroky:

  1. Dítě zvládá koordinovat pohyby a krade vám jídlo z talíře
  2. a vy cítíte, že je vaše dítě připravené zkusit metodu BLW (tradičně okolo 4. - 6. měsíce)? Super!
  3. Nabídněte dítěti zeleninu ze svého talíře, nebo mu připravte vlastní talíř.
  4. Vyberte mu různé druhy zeleniny a libového kuřecího nebo krůtího masa,
  5. zeleninu i maso nachystejte na menší kousky,
  6. nechte dítě samo ochutnávat a zůstaňte při něm.
  7. Hotovo? Zvažte sama, jak se s touto metodu vaše dítě popasovalo :) 

První příkrmy podávejte na kvalitním dětském nádobí MOONBABY s přísavkou

Je jen na vás, zda se rozhodnete první příkrmy podávat ve formě pyré, zvolíte metodu BLW nebo si vyberete kombinaci. Vždy naslouchejte tomu, co se vašemu dítku bude líbit.

A nezapomeňte, že pro kvalitní stravu je vhodné volit prvotřídní dětské silikonové nádobí. To naše je vyrobené ze stoprocentně nezávadného silikonu, který do potravin nepřenáší škodlivé látky. Vybrat si můžete silikonové talíře s přísavkou nebo silikonové talíře dělené. K dispozici máme také dětské misky s přísavkou. Nechybí ani dětské příbory, které jsou perfektní pro vývoj motoriky a při metodě BLW jsou doporučovány. 

Naše nádobí pro děti má navíc na spodní části praktickou přísavku. Díky ní nebude jídlo putovat po celém stole. Zvýšené okraje u talířů a misek pak usnadní nabírání potravin, takže bude pro vašeho drobečka hostina skvělým zážitkem.

Závěrem

Jak najít vhodný kompromis pro první příkrmy?

Abyste se nestali otroky prvních příkrmů, zkuste kompromis. Není nutné se řídit každou zásadou tohoto typu stravování. Najděte si body, které vám vyhovující a dávají smysl a ty zkuste při příkrmech aplikovat. Hrejte si s tím. Sledujte, jak vaše miminko reaguje. Udělejte si z toho zábavu. Každé dítě je individuálně a i to vaše váš zcela jistě překvapí. 

Hlavní je, aby miminko ani rodiče nebyli ve stresu a společný čas u příkrmů si užívali. 

  • pokud vás dítě pozoruje co máte vy jako dospělý na talíři, klidně mu dejte trochu ochutnat a vyhovte mu
  • jídlo miminku nemusíte pasírovat a mixovat, stačí jej nakrájet na malé kousky